Στη Ρηχιά λειτουργεί από το 1988 ένα αξιολογότατο λαογραφικό Μουσείο, με εκθέματα που καλύπτουν την περίοδο του εικοστού αιώνα. Το Μουσείο, που έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών έχει πολλούς επισκέπτες, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την κουλτούρα του τόπου, αλλά κυρίως από σχολεία της περιοχής που το επισκέπτονται για επιμορφωτικούς λόγους.

Η δημιουργία αυτού του Μουσείου ξεκίνησε στην Νέα Υόρκη το 1978 με πρωτοβουλία του Γεωργίου Μπέλεση. Με βάση τα μέλη του συλλόγου Ρηχεωτών Αμερικής συγκεντρώθηκαν τα πρώτα χρήματα. Παράλληλα ο αδελφός του Γιώργου Δημήτρης ξεκίνησε στο Χωριό την συλλογή αντικειμένων που θα αποτελούσαν τα εκθέματα του Μουσείου. Η ανταπόκριση ήταν τέτοια που σε μικρό σχετικά χρόνο είχε συγκεντρωθεί αρκετό υλικό για τον βασικό εξοπλισμό.

Το Μουσείο στεγάστηκε σε κοινοτικό κτήριο, το οποίο επισκευάστηκε με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το Ίδρυμα Μπέλεση και τους ομογενείς της Αμερικής, όπου και συνεχίζει να στεγάζεται. Τα εγκαίνια έγιναν το 1988 με μεγαλοπρέπεια.

Την διαχείριση/χρηματοδότηση ανέλαβε το Ίδρυμα «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΕΛΕΣΗ». “GEORGE AND PATRICIA BELESIS FOUNDATION

Το 2008, μετά από είκοσι χρόνια διαχείρισης Μπέλεση, την διαχείριση/χρηματοδότηση ανέλαβε ο τότε Δήμος Ζάρακος και εν συνεχεία κατέληξε στο Δήμο Μονεμβασίας. Κατά την διαχείριση Μπέλεση το μουσείο ήταν ανοιχτό δύο φορές την εβδομάδα.                              

 

 Η δημιουργία του Μουσείου ήταν μια αναμφισβήτητη επιτυχία. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε και ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αυτή ακριβώς η επιτυχία και αποδείχτηκε τελικά Αχίλλειος φτέρνα. Η προσφορά και συλλογή των αντικειμένων προς έκθεση ήταν τέτοια που ο διαθέσιμος χώρος αποδείχτηκε ότι δεν επαρκούσε να τα στεγάσει. Αποτέλεσμα είναι τα εκθέματα  να παρουσιάζονται «στριμωγμένα» και χωρίς την απαιτούμενη απόσταση από τον επισκέπτη, χάνοντας κατά κάποιον τρόπο μέρος της ομορφιάς τους και δεν είναι έκδηλη η πραγματική τους αξία.

Έγινε μια προσπάθεια από την Διοίκηση Μπέλεση να παραχωρηθεί η αποθήκη του συνεταιρισμού για αυτόν το σκοπό. Είχαν μάλιστα εκπονηθεί και τα σχετικά Αρχιτεκτονικά σχέδια από τον αείμνηστο Ρηχιώτη αρχιτέκτονα Γιώργο Λάββα. Δυστυχώς η παραχώρηση δεν πραγματοποιήθηκε και το μουσείο στεγάζεται στον ίδιο χώρο, υπό την εποπτεία του Δήμου. Οι ώρες επίσκεψης εξαρτώνται από την Εποχή. Για πληροφορίες αποταθείτε στο ΚΕΠ Ρηχιάς. 

Στον παρόντα ιστότοπο θα παρουσιάσουμε ενδεικτικά εκθέματα του Μουσείου, καθώς επίσης και αντικείμενα της λαογραφίας μας από ιδιωτικές συλλογές.  Θα δοθεί έμφαση στις Ιδιωτικές συλλογές επειδή εκ φύσεως δεν είναι προσιτές στο κοινό. Ενώ το Μουσείο είναι εκεί για όλους. 

Με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Μπέλεση για αυτή την υπηρεσία που προσέφερε στην Κοινότητα. Επίσης να ευχαριστήσουμε και τον μπάρμπα Τάση Κουλούρη που σαν φύλακας του Μουσείου όχι απλώς το διατηρούσε, αλλά φρόντιζε να συγκεντρώνει διάφορα αντικείμενα, εμπλουτίζοντας έτσι τα εκθέματα.