Βρώσιμες Ελιές

 

Η Ρηχιά λόγω τοποθεσίας υπόκειται στην διατροφή της Μεσογειακής Ζώνης. Δηλαδή λάδι και Ελιές. Ελιές που χρησιμοποιούνται για λάδι είναι: Οι Ασπροελιές  (κυρίως), τα Κατσουλέρια και οι Μυρτωελιές. Για επιτραπέζιες χρησιμοποιούνται τα κατσουλέρια, οι Καλαμών  και οι Μηλοελιές. Ο παραδοσιακός τρόπος ετοιμασίας των βρώσιμων ελιών είναι ο εξής: Πρώτη ενέργεια είναι το ξεπίκρισμα, το οποίον επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση τους σε νερό για 7-10 ημέρες. Το νερό αλλάζεται καθημερινά. Η διατήρηση των ελιών γίνεται στην Πικρίλα. Η πικρίλα είναι άρμη Δηλαδή  ένα διάλυμα χοντρού αλατιού και νερού. Η πυκνότητα του διαλύματος προσδιορίζεται τοποθετώντας ένα φρέσκο αβγό έως ότου βυθισθούν τα δύο τρίτα.  Στην πικρίλα οι ελιές διατηρούνταν για όλο το χρόνο. Έπειτα τοποθετούνταν προαιρετικά σε λάδι με ξύδι.  Οι τσακιστές ελιές (Κατσουλέρια)  αλατίζονταν ελαφρά πολλές φορές και προτίθετο προαιρετικά και θρούμπη. Στην συνέχεια τοποθετούνταν είτε σε λαϊνάκια με λάδι, είτε σε τουλούμια χωρίς λάδι (νηστίσιμες).  Οι χαρακτές (καλαματιανές και Μηλοελιές) μετά το αρχικό ξεπίκρισμα τοποθετούνταν σε ξύδι για 2-3 ημέρες και μετά  τοποθετούνταν σε μικρά λαήνια σκεπασμένες με λάδι και λίγο ξύδι.

 Παστές γίνονται οι μεγάλες ώριμες μαύρες ελιές. Μετά το αρχικό ξεπίκρισμα τοποθετούνταν σε στρώματα εναλλάξ με χοντρό αλάτι για ένα περίπου μήνα και μετά πλένονταν.

 

 

 

More Photos